A homoktövis tudományos neve Hippophae rhamnoides, az első szó lovat (hippo) és ragyogást (phae) jelent. Azzal kapcsolatosan, hogy honnan eredhet ez a név, több legenda is létezik.
Az ókori görögök úgy vélték, hogy a homoktövis Pegazus fő táplálékforrása volt, ebből nyerte a repülésre való képességét, és ez az oka annak is, hogy minden alakalommal, amikor patái a földet érintették, víz spriccelt fel. Létezik egy olyan hiedelem is, miszerint az ókori görögök egykor az öreg és beteg lovakat elengedték a hegyekben, hogy utolsó napjaikat ott éljék le.
Ezek a lovak azonban egészségesen, élettel telve, fényes, ragyogó szőrrel tértek vissza hozzájuk. Talán csak mítosz e két történet, de az igaz, hogy a katonák homoktövissel etették lovaikat a súlyuk fenntartása vagy gyarapítása céljából; hogy felépüljenek egy-egy kimerítő manőver vagy csata után, illetve hogy fényesen tartsák szőrüket.
Ugyanezen elvek alapján azt mondják, hogy Dzsingisz kán és katonái is ezekkel a bogyókkal táplálkoztak, a leveleket pedig erejük visszaszerzésére és a csaták utáni felépülésre használták.
Környezetvédelmi szempontból a homoktövist a tájrendezésben használják a talajerózió csökkentése és a nedvességtartalom fenntartása érdekében, de igazi erőssége az egészségre gyakorolt hatása. Tanulmányok kimutatták, hogy a bogyókban több mint 190 bioaktív vegyület van, melyek segíthetnek enyhíteni és kezelni az alábbiakat:
A fő bioelemek, amelyek felelősek ezekért az eredményekért, az omega-3, omega-6, omega-7, omega-9, az A vitamin, B-vitamin, C-vitamin és az E-vitamin. Ebből a nyolcas listából hetet megtalál a halakban, dió- és citrusfélékben, de a nyolcadikat, az omega-7-et nehéz más étellel, itallal bevinni.
Kis mennyiségben megtalálható az olajbogyóban és a makadámiadió-félékben; szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a lipidszinteket, enyhíti a gyulladást, és fokozza az inzulinérzékenységet, melyek mindegyike - amennyiben nincsenek kontrollálva - olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a szív- és májbetegségek.
Jelenleg megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a homoktövis bogyó nyálkatermelő tulajdonságai felé. Úgy gondolják, hogy lassítja az öregedési folyamatot annak köszönhetően, hogy képes a bőrben tartani az esszenciális olajokat és a nedvességet, miközben segít a nyálkahártyák síkosságának megtartásában. Ez az a komponens, amely segít a szemszárazság, száraz bőr, köhögés és megfázás esetén. (1.), (2.), (3.), (4.)
A homoktövis bogyó ezen előnyös tulajdonsága segít a ritkán említett, de létező hüvelyi szárazságtól szenvedőkön is. Ha az ösztrogénszint különböző okok miatt csökken, a hüvely elsorvadhat, a nyálkahártyának pedig nehezére eshet nyálkát termelni, ami elengedhetetlen a kellemes szexuális élményhez.
Ez bizonyos esetekben mindennapos kellemetlenségekhez is vezethet. Használhatók ugyan síkosítók is, de ezek sokszor kellemetlenek és zavarba ejtőek. Ösztrogénterápia is előírható, ennek azonban sok olyan káros egészségügyi hatása van, amely nemkívánatos opcióvá teszi.
A homoktövis italnapi fogyasztása szabályozhatja a nő testének hidratáltságát, és megszüntetheti a hüvelyi szárazságot, ezáltal biztosítva, hogy a partnereknek nem kell aggódniuk a szexuális aktus közbeni szárazság vagy fájdalmas irritáció miatt.
Eredeti, Valódi Homoktövis bogyókból
Fedezze fel és élvezze Ön is a Homoktövis pozitív élettani hatásait. Tegye a Jó Érzést Mindennapossá!
Napi javasolt: 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: vízzel higítva fogyassza, vagy más gyümölcslevekhez, italokoz keverve.
Ekkor a legjobb: reggel éhgyomorra, vagy étkezés után 20-30 perccel a leg ideálisabb.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolandó és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
1 db = 3.971 ft • 5+1 ajándék = 19.871 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled